Centrum voor Natuur en Milieu

ARCHIEF PROJECTEN

2012

Watereducatie of -communicatie

2011

Buurtauto Harderwijk

Vrijwillige energiecoaches

Buiten Beleven

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Met Belgerinkel naar de Winkel

2009

Informatieve flyers

Informatiebijeenkomst zonnepanelen

2008

LED lesbrief

2006

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Natuurrugzakjes

2005

Vies van Kunst


ARCHIEF NIEUWS

Nieuwe NME gids 2016-2017 voor Harderwijk, Ermelo en Putten

Jubileummarkt 25 jaar De Hortus

Eerste jubileumzakje bijenbloemenzaad voor De Springplank

Burgemeester plant jubileumginkgo

Het Winterlaarzenpad

“Raar maar waar” Kinderboekenweek 2015  

'Doe Pad' Watertorenweg geopend door Basisschool De Brug

Winnaars van de Nestkastjes wedstrijd gaan op pad

Leerlingen Fonkelsteen planten bomen in natuurtuin

Dominicusschool maakt het mooiste nestkastje

Natuurtuin Stadsweiden krijgt uitbreiding

Pimp een nestkastje!


Nieuwe NME gids 2016-2017 voor het primair onderwijs in Harderwijk en Putten.

De nieuwe NME gids is uit en er kan al gereserveerd worden voor het nieuwe schooljaar!


2016 - 2017 voor scholen uit Harderwijk en Hierden

2016 - 2017 voor scholen uit Ermelo

2016 - 2017 voor scholen uit Putten


Jubileummarkt 25 jaar De Hortus

Afgelopen zaterdag werd in de natuurtuin in Harderwijk het 25-jarig jubileum van De Hortus gevierd met een jubileummarkt. Aan de markt werd met een stand deelgenomen door o.a. de Bijenvereniging, de Dierenweide, Groei en Bloei, Ratatouille, Springzaad, Stadsoogst en de natuurverenigingen KNNV en Vogelbeschermingswacht.


Door veel kinderen werd enthousiast meegedaan aan activiteiten zoals een broodje bakken bij de stand van De Hortus of een vlotje bouwen dat daarna in de vijver te water kon worden gelaten. Bij de allerkleinste bezoekers was het aaien van de schapen bij de stand van de Dierenweide heel populair.


         


Namens de Gemeente Harderwijk feliciteerde wethouder Van Noort De Hortus en overhandigde het jubileumcadeau. Hierna overhandigde de Bijenvereniging een bijenvolk aan Chris Herzog die al 20 jaar het beheer van de natuurtuin coördineert. Het bijenvolk kreeg een plaats in de bijenstal in de tuin die de dag voor de jubileummarkt in gebruik werd genomen. Muziekvereniging Crescendo zorgde voor een vrolijke noot voortgezet door de kikkers in de vijver. Ook was het mogelijk heerlijke biologische hapjes en drankjes te nemen bij de rijdende keuken van Ratatouille en Stadsoogst.

Het was de hele dag tijdens het jubileumevenement dan ook gezellig druk.

Eerste jubileumzakje bijenbloemenzaad voor De Springplank

Eén van de jubileumactiviteiten is de uitreiking van een zakje speciaal bijenbloemenzaad aan alle ruim 5.000 leerlingen van de Harderwijker basisscholen.


Het eerste jubileumzakje werd op 15 april door wethouder P. Teeninga aan de leerlingen van basisschool De Springplank uitgereikt onder belangstelling van bijna alle klassen van de school. Na uitleg van een imker over bijen en het belang om bijen te helpen, werd bijenbloemenmengsel gezaaid in een grote bloemenbak in de tuin van de school zodat de leerlingen de ontwikkelingen van nabij kunnen volgen. Omdat bloemen nu nog ontbreken werd de bloemenbak na het zaaien opgefleurd met kleurige insecten, gemaakt door een aantal leerlingen.


Alle basisschoolleerlingen krijgen een jubileumzakje bijenbloemenzaad. Voor alle Harderwijker basisscholen is er een potje bijenbloemenmengsel voor de tuin bij de school. Bij deze jubileumactiviteiten is door De Hortus het lespakket "Bijen in de buurt" samengesteld.


De feestelijke bijeenkomst werd beëindigd met een uitnodiging voor de kinderen om mee te doen aan de jubileumfotowedstrijd van De Hortus en de jubileummarkt op 21 mei.

Burgemeester plant jubileumginkgo

Woensdag 16 maart was het Nationale Boomfeestdag. Dit hebben we gevierd in de Natuurtuin. Het had een extra feestelijk tintje omdat De Hortus dit jaar 25 jaar bestaat en de natuurtuin maakt er in de loop van dit jaar ook al weer 20 jaar deel van uit.


Ter gelegenheid daarvan plantte burgemeester Van Schaik in de natuurtuin met hulp van leerlingen van basisschool De Fonkelsteen een jubileumboom. Er werd een Ginkgo biloba geplant, waarvan de vorm van het blad overeenkomt met het logo van De Hortus.


Hierna werden door de groepen 5 t/m 8 van De Fonkelsteen bomen en struiken in de natuurtuin en de naaste omgeving geplant. De Natuurtuin van De Hortus ligt aan het Zeepad naar strand Horst en is na de bouw van de fietsbrug naar Drielanden onlangs aanzienlijk uitgebreid en nu ongeveer 1,5 hectare groot. De Natuurtuin is vrij toegankelijk.

Het Winterlaarzenpad

Een nieuwe buitenles van De Hortus voor groep 6, 7, 8. Met laarzen aan en een verrekijker om hun nek gaan de kinderen onder begeleiding van een natuurschoolgids op pad in het Harderbroek.


Onderweg vertelt de Natuurschool gids over het ontstaan van de omgeving, de begroeiing en vooral over de voorkomende vogels; over de zomer- en wintervogels. De leerlingen gaan met een verrekijker op zoek naar de verschillende vogels.  In de vogel hut zoeken ze met de zoekkaarten op hoe de soorten heten. Door vragen en opdrachten uit het werkboekje leren ze nog meer over de vogels.


Deze buitenles wordt gegeven in Harderbroek: dit gebied ligt vlak buiten Harderwijk, ongeveer 4 km vanuit het centrum. Ook goed op de fiets te bereiken! Het pad kan modderig zijn. Het is verstandig wanneer de leerlingen laarzen aan trekken. Via deze link kunt u de leerkrachtenhandleiding en het werkboekje downloaden.

Raar maar waar” Kinderboekenweek 2015  

Dit jaar was het thema van de Kinderboekenweek “Raar maar waar”. Tijdens de Sciencemarkt bij de bibliotheek Harderwijk op zaterdag 17 oktober, konden kinderen de techniek, natuur en wetenschap gaan ruiken, voelen, proeven, zien en horen.


Ook De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu heeft meegedaan met deze activiteiten: kinderen konden zelf aan de slag met de ontdekdozen over magneten, stroomkringen, spiegels, elektriciteit en wegen. Er was veel belangstelling van kinderen en hun ouders.


'Doe Pad' aan Watertorenweg geopend door Basisschool De Brug

Een mooie belangstelling was er voor de officiële opening van het 'Doe Pad' aan de Watertorenweg in Harderwijk. Dat was vooral te danken aan leerlingen van de christelijk basisschool De Brug die de primeur hadden om als eerste school met de activiteiten op dit terrein van start te gaan. Het is eigenlijk heel eenvoudig, stelde voorzitter Jan Tuininga van Stichting Hortus in zijn openingswoord: 'Gebruik je zintuigen en zie, hoor, proef, ruik en ontdek wat er allemaal leeft in de natuur; de specht die aan een boom klopt, een koolmeesje die zijn nest in een nestkastje bouwt en een mestkever die over de grond kruipt. We gaan er zo snel aan voorbij, maar er is zoveel te ontdekken.’


Ook terreinwachter Roel Janssen begeleidt de leerlingen van groep 4/5 en 7/8 van de Brug enthousiast.

Hij laat de leerlingen de grove den ontdekken en laat ze ruiken aan de bloesem van de Lijsterbes. We boffen maar in Harderwijk, want de natuur is hier dichtbij. Daarmee lijkt dat soms ook vanzelfsprekend en dat is het natuurlijk weer niet zo. Natuur moeten we koesteren, en om dat te leren, moet je ook leren wat er allemaal te zien en te ontdekken is.

De leerlingen van De Brug hebben zich inmiddels in groepjes verspreid en doen dat enthousiast. Populair is het water oppompen met een originele handpomp om te zien hoe mooi helder dat water hier eigenlijk is.


Het 'Doe Pad' is een project van de Gemeente Harderwijk en Stichting voor Natuur en Milieu De Hortus en is ontwikkeld door Jeroen Assen.

Door het houden van interviews inventariseerde hij de ideeën die er waren over het gebruik van dit natuurspeelterrein Galgenberg en organiseerde via internet een stemronde onder bewoners van Harderwijk. Uit de verschillende ideeën is een selectie gemaakt en een onderneming kreeg de opdracht uitvoering te geven aan het winnende plan. Het resultaat is een prachtig speelpark met vernieuwde speeltoestellen zoals een klimrek, kabelbaan, bomenstammen en stronken en het 'Doe Pad' rond de open speelplaats.

Op de verschillende open plekken staan bordjes met opdrachten, zodat bezoekers zelf aan de slag kunnen.


Wie met een groep aan de slag wil kunnen die hiernaast de opdrachten downloaden. Met de ingrediënten spelen, ontdekken, educatie en natuurbeleving is een prachtige mix te maken. In Harderwijk is de natuur dichtbij en prachtig om te ontdekken.

Winnaars van de Nestkastjes wedstrijd gaan op pad

Op 1 mei ging groep 6a van de Dominicus Savio school op pad in het natuurgebied Harderbroek. Na een fietstocht van zo’n 5 kilometer vanuit Harderwijk werd het eerste gedeelte van de excursie door dit moerasgebied gewandeld.


De meegebrachte verrekijkers van “De Hortus” waren erg in trek en wisselden onderweg steeds van gebruiker. Onderweg zagen we een paar vlindersoorten zoals dagpauwoog en oranjetipje met de mooie oranje vleugelpunten en was er aandacht voor bloemen en vlinders en hun relatie.


In de eerste hut kregen de leerlingen uitleg over het ontstaan van dit natuurreservaat op de bodem van de voormalige Zuiderzee en de daarin voorkomende vele diersoorten, waaronder hele bijzondere. Via het laarzenpad werd de vogelhut bezocht. Door een grote kijker (telescoop) konden de vogels heel dichtbij worden gehaald.


Bij de hut waren ook de knaagsporen van de bever goed zichtbaar. Op de terugweg liet onder andere de koekoek zich duidelijk horen en werd aandacht geschonken aan het gedrag van deze vogelsoort. De kinderen vonden het een heel geslaagde excursie! Een excursie-ervaring rijker in een gebied dat niemand kende en dat zo dicht bij huis is.

Leerlingen Fonkelsteen planten bomen in natuurtuin

Het zonnetje ontbrak jammer genoeg, maar verder was het toch echt een feestelijke gebeurtenis, 18 maart, boomfeestdag 2015 in Harderwijk. Onder begeleiding van vrijwilligers van Stichting de Hortus en leerkrachten van basisschool de Fonkelsteen waren leerlingen van verschillende groepen actief in het planten van nieuwe bomen en struiken.


Een groot deel hiervan vond zijn plek in de groene strook langs het randmeer waar de gemeente vorig jaar een aantal oude bomen heeft gekapt. De nieuwe aanplant zorgt voor vervanging hiervan. Een ander deel van de verse aanplant werd gerealiseerd in de nieuwe natuurtuin, pal naast de fietsbrug over de A28 tussen Stadsweiden en Drielanden. De natuurtuin is flink uitgebreid maar bomen en struiken ontbraken nog in deze tuin.


Het viel nog niet altijd mee om de plantgaten te graven in de grond met veel wortels, maar met vereende krachten lukte het de leerlingen uiteindelijk toch om een flink aantal bomen en struiken te planten. Nu is de vlakte nog kaal en zanderig, over een twee maanden zal het er groen zijn en over enkel jaren zal de natuurtuin helemaal tot wasdom zijn gekomen. Het is een prachtig stukje natuur tussen het Randmeer en de A28 weet ook Chris Herzog die als coördinerend vrijwilliger aan de tuin verbonden is. Prachtige natuur en dicht bij huis! Het is ook 'historische' grond want pal in het midden van de tuin bevindt zich een betonnen voetstuk die tijdens WO2 deel uitmaakte van Stellung Hase, een radarpost van de Duitse bezetter.


De natuurtuin is een prachtige plek voor natuuronderwijs in de praktijk en Chris Herzog hoopt dan ook dat de leerkrachten met hun leerlingen later nog een terugkomen voor een vervolg. Het is dit jaar de 59e editie van de Nationale Boomplantdag. Stichting voor natuur en milieu De Hortus grijpt deze dag aan als uitstekende mogelijkheid voor educatie in de praktijk en voor de leerlingen is het een leuke afwisseling van de gebruikelijke lessen.

Dominicusschool maakt het mooiste nestkastje

Een drukte van belang was het afgelopen woensdagmiddag bij Centrum voor Natuur en Milieu De Hortus aan de Melis Stokelaan in Harderwijk. Groepen schoolkinderen van basisscholen, aangevuld met leerkrachten en belangstellende ouders, zorgden voor een volle zaal. Dit voor de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Pimp je nestkastje’.


Woensdag 18 februari 2015 viel dan ook midden in de Week van het nestkastje (16 tot 22 februari).

Dat de belangstelling groot is tekent de belangstelling voor de natuur, en daarom kwam het ook goed uit dat de heer Tjalling van der Meer van natuurmonumenten een lezing gaf over vogels die we in onze directe omgeving tegenkomen.

De leerlingen wisten er behoorlijk veel van af. Daarna was het de taak van wethouder Pieter Teeninga om de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Pimp een nestkastje’ te doen. De klassen hadden de kastjes op 12 januari j.l. ontvangen en druk bezig geweest om er een mooi nestkastje van te maken.


Nu waren de resultaten bekeken en de mooiste nestkastjes uitgezocht.

Dat was nog niet gemakkelijk want van de vijftien Harderwijkse basisscholen hebben er elf meegedaan en waren er wel zo’n honderd nestkastjes door leerlingen gepimpt. En daar zaten mooie exemplaren bij.

De jury, die bestond uit een kunstenares, de wethouder en iemand met verstand van vogels had er een hele taak aan, want de kastjes waren prachtig versierd. Er waren tien kastjes geselecteerd en de mooiste drie waren gemaakt door leerlingen van de Fontanusschool (3de prijs), De Bron (2de prijs) en de Dominicusschool, groep 6a (1ste prijs), uiteraard tot vreugde van de betreffende leerlingen.


De nestkastjes zijn door de leerlingen mee terug naar school genomen en worden in de buurt van de scholen opgehangen. ‘Niet teveel in de zon, of in de regen en zeker een meter of tien uit elkaar’ instrueerde de heer Tjalling van der Meer, anders krijgen de kuikens te weinig voedsel of gaan ze dood door de hitte. Het type nestkastjes dat is versierd wordt vooral bewoond door koolmezen en pimpelmezen. Die treffen het dus dit jaar. Niet alleen is er een overvloed aan woningenruimte voor ze beschikbaar, maar die zien er ook nog eens geweldig uit.


Groep 6a van de Dominicusschool, de prijswinnaars, gaan als beloning met de heer Tjalling van der Meer op een echte vogelexcursie in de natuur.

Natuurtuin Stadsweiden krijgt uitbreiding

De natuurtuin in de Stadsweiden is een prachtig stukje natuur dat ligt ingeklemd tussen het Wolderwijd en de A28. Wie de tuin, met een oppervlakte van ruim 3.000 m², voor het eerst bezoekt, verbaast zich over de grote diversiteit van bloemen en planten.


Dat gaat natuurlijk niet vanzelf en vanaf de oprichting in 1996 is door vrijwilligers hard gewerkt om dit stukje woeste grond om te bouwen tot een klein paradijsje, want zo mag je het zeker noemen. De natuurtuin is niet alleen mooi voor mensen, maar het is tevens de habitat voor talloze vogels en dieren die hier hun woonplaats en voedsel vinden. De natuurtuin bestaat uit verschillende delen, met elk hun eigen begroeiing. Centraal in de tuin ligt het ‘dierenhotel’ een cirkelvormig plein dat uit verschillende materialen bestaat en waar kikkers, padden en insecten hun onderkomen vinden.

Een ander in het oog springend deel is het moeras waar waterplanten, oeverplanten en andere soorten elkaar in bloeiwijze afwisselen en waarin natuurlijke zon- en schaduwpartijen zorgen voor een nog grotere diversiteit. Kalkarme en kalkrijke stukjes hebben elk hun eigen soorten en deze diversiteit zorgt voor een prachtige afwisselende natuur. Het is een schitterend stukje grond dat vaak wordt bezocht door schoolklassen maar ook door individuele wandelaars en natuurvorsers. Er is altijd wel iets te ontdekken en de natuurtuin is tevens een prachtige plek voor de natuurfotograaf.


Recent heeft de gemeente Harderwijk de mogelijkheid geschapen voor uitbreiding en dit zal o.a. zijn vorm krijgen in een bloemenweide en een grote vijver. In verband met het project 'Lekker groen' van de gemeente Harderwijk wordt een akker met ouderwetse granen aangelegd en zullen verspreid door de tuin, eetbare wilde planten te vinden zijn. Inmiddels is al een aantal fruitbomen aangeplant. Langs het fietspad, richting Strand Horst wordt een picknickplaats aangelegd met speelmogelijkheden voor kinderen.


Regelmatig zijn er vrijwilligers nodig om te helpen bij de ontginning en het onderhoud van dit prachtige stukje natuur. Ook natuurschoolgidsen, om kinderen te begeleiden bij excursies en buitenlessen zijn hard nodig. Financiële steun in de vorm van donateurs of een eenmalige gift kunnen we uiteraard ook goed gebruiken, evenals eventuele gereedschappen die u zelf niet meer gebruikt en die in de weg staan.


Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu, telefoon (0341) 42 74 06 of e-mail info@hortusharderwijk.nl.

Pimp een nestkastje!

De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in Harderwijk organiseert voor leerlingen in het basisonderwijs van de groepen 5 & 6 een leuke wedstrijd ‘Nestkastjes Pimpen’. Niet alleen een uitnodiging tot creativiteit, maar ook nog eens goed voor de natuur, want wie weet, kiest een vogel in het voorjaar juist jouw gepimpte nestkastje uit om in te wonen en eitjes in te leggen.


Leerlingen van de klassen 5 & 6 van het basisonderwijs in Harderwijk hebben de gelegenheid zich voor deze wedstrijd in te schrijven en ontvangen op 12 januari 2015 een aantal nestkastjes per klas. Een deel van deze nestkastjes wordt door de leerlingen zelf in elkaar gezet, met behulp van een bijgeleverde handleiding.


Daarna worden de nestkastjes op originele wijze gepimpt, waarna ze begin februari weer worden opgehaald. Een deskundige jury, met daarin wethouder Teeninga en een kunstenaar uit Harderwijk, beoordeelt de inzendingen en kiest  het mooiste of origineelste nestkastje uit als winnaar!


Op donderdag 19 februari om 14.00 uur is de prijsuitreiking, waarna de nestkastjes weer mogen worden meegenomen naar school of huis. Dan is het natuurlijk leuk om ze een mooi plekje in de tuin te geven.


De klas van de winnaar gaat onder leiding van een ervaren vogelkenner op een buitenexcursie, om het vogelleven in de natuur te bestuderen.

We hopen op grote deelname en veel inspiratie bij de deelnemers!


Watereducatie of -communicatie

Verhogen waterbewustwording


Water is meestal alleen in het nieuws wanneer er teveel of te weinig is. Ook waterkwaliteit is belangrijk. Met gerichte activiteiten is het mogelijk om het waterbewustzijn te verhogen. Communicatie over afkoppeling, fietsroute langs cultuurhistorische waterelementen, studeerprojecten voor het Voortgezet Onderwijs en lespakket ‘Van de pot in de put' voor basisonderwijs zijn passende voorbeelden.Ook de specifieke waterexpositie Beken en Sprengen die in 2009 in De Hortus zijn start heeft gemaakt, is een werkbaar en praktisch voorbeeld. Vooral omdat er verschillende (vrijwillige) locale en regionale organisaties bij betrokken waren.


Recente onderzoek van DHV en de rapportage van een doorgaande leerlijn water zijn belangrijke hulpmiddelen om de commmunicatiedoelen van gemeente of waterschap te halen.

Buurtauto Harderwijk

Juni 2009 - september 2011


De Hortus heeft het initiatief genomen om de deelauto naar Harderwijk te halen. Samen met de gemeente is een plan gemaakt en eind juni 2009 is de eerste buurtauto in Harderwijk geplaatst. Een buurtauto scheelt de feitelijke gebruiker aanzienlijk in de kosten. De gemeente verlaagt de parkeerdruk in de wijk en draagt bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot. In 2010 is de tweede en zelfs derde auto geplaatst. Mogelijkheden om een bus voor personenvervoer naar Harderwijk te krijgen, worden verkend.

Vrijwillige energiecoaches

Energiebesparing via gedrag


De meeste mensen zijn zich er niet bewust dat tot wel 20% te besparen valt wanneer het gedrag aangepast wordt en dat dit niet ten koste gaat van het comfort. Kansen voor de portemonnee en het milieu. In Harderwijk zijn vijf vrijwillige energiecoaches opgeleid om zelfstandig cursus te geven.


Aangeleerd gedrag aanpassen is lastig. Maar het loont wel om om energie te besparen. Met eenvoudige tips en makkelijk toepasbare hulpmiddelen is een aanzienlijke besparing in gas en electra mogelijk. De Hortus heeft ervaring in het werven en opleiden van de vrijwilligers. In de afgelopen jaren zijn er twee uitgebreide exposities ontwikkeld die puur over energiebesparing gingen.


Dit concept is toepasbaar op allerlei doelgroepen: een wijk, huurders, bewonersvereniging, minima of taalgroep.

Buiten Beleven

Onderzoek naar draagvlak voor gebiedsgerichte educatie


De gemeente Putten en Nijkerk deden onderzoek naar de mogelijkheden voor natuureducatie over het gebied van de Arkemheense polder. Beide gemeenten vonden het belangrijk dat dit bijzondere natuurgebied (polder, weidevogels, openheid, slagenverkaveling) bekend werd bij de bewoners.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Voor de gemeente Harderwijk en de vijf andere deelnemende gemeenten van Regio Noord Veluwe hadden wij de opdracht om lesmateriaal uit te lenen aan de basisscholen. Het ging altijd om aanschouwelijk onderwijs op het gebied van natuur, milieu, techniek en gezondheid. Met kwalitatief hoogwaardige leskisten, ontdekdozen, lesbrieven, materiaalzendingen en dvd's zorgden wij ervoor dat de jongeren (en ouderen) van de toekomst, hun kijk op hun leefomgeving positief wordt beïnvloed. Wetenschappelijk is bewezen dat deze vorm van educatie beklijft!

Met Belgerinkel naar de Winkel

Maart-Juli 2011


In 2008 hebben we voor drie en in 2009 voor zeven regiogemeenten actief meegeholpen om het project te realiseren. Particulieren worden gevraagd met de fiets in plaats van de auto de boodschappen te doen. Dit scheelt in kosten, is gezond en levert een bijdrage in het verminderen van de CO2 uitstoot.


In 2011 is voor de gemeente Ermelo ondersteuning verzorgd voor dit project.

Informatieve flyers

April en Juni 2009


In 2009 hebben we twee nieuwe flyers toegevoegd aan onze serie met wetenswaardige onderwerpen. De onderwerpen zijn: Linnaeus, Ginkgo, Rijksmonument De Hortus en Stadsmuur en muurplanten van Harderwijk. Beide laatste flyers zijn in 2010 ook uitgebracht in het Duits. Hiermee sluit de vertaling goed aan bij de promotie van Harderwijk als Hanzestad.

Informatiebijeenkomst zonnepanelen

Voorjaar 2009


Bij  particulieren leven vele vragen rond de installatie van zonnepanelen. In het voorjaar van 2009 hebben wij in Harderwijk een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Een leverancier verzorgt de technische informatie. Vele potentiële kopers nu voorzien van de gewenste informatie. Of ze tot aanschaf overgaan, is aan hen.

LED lesbrief

Najaar 2008


De feestverlichting van de gemeente Putten is veranderd van gloei- naar LED lampen. De Hortus maakte hiervoor een bijpassende lesbrief die door minstens 450 kinderen is gebruikt. De leerlingen hebben ook daadwerkelijke de lampen omgewisseld. Het resultaat hangt nu elke winter in Putten.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

2006


In opdracht van de gemeente Nijkerk is een brochure samengesteld die de mogelijkheden voor MVO bij Nijkerker bedrijven in beeld heeft gebracht.


Natuurrugzakjes

2006


Voor de Regio Noord Veluwe hebben wij in 2006 een belangrijke bijdrage geleverd in de realisatie van de natuurrugzakjes. Deze rugzakjes zijn te gebruiken door gasten van recreatieondernemers om de natuur in de directe omgeving actief te verkennen. Het bijbehorende boekje en de distributie is door De Hortus verzorgd.

Vies van Kunst

2005


Van afval kunst maken. Met een bijbehorende les over afval en de verwerking daarvan, worden leerlingen zich bewuster van (zwerf)afval. Een leuke en creatieve manier om deze problematiek onder de aandacht te krijgen bij een doelgroep die eigenlijk zelf de grootste veroorzaker is van zwerfafval. Deze les is gescreend door de landelijke kwaliteitsmeter en scoorde erg hoog.


De eindresultaten worden in het openbaar tentoongesteld en de publieks- en deskundigenjury doen hun finale werk.
ARCHIEF