Vragen over ons lesaanbod? Bel: 0341 427406

Gastlessen Boomfeestdag

Rond Boomfeestdag hebben we 12 gratis gastlessen voor groep 7 en 8.
Wat waren de leerlingen enthousiast!

Voor groep 7 is het thema ‘Elke boom heeft talent’.
Voor groep 8 is het thema ‘De coole boom’.

Elke boom heeft talent, gaat uit van een soort spelshow (vergelijkbaar met Holland got Talent), maar dan over bomen. Er worden zes filmpjes vertoond over bomen met verschillende talenten. Leerlingen herkennen die talenten (functies van bomen voor mens en natuur) en maken van een van de bomen een wervende presentatie op een poster. Na afloop gaan de kinderen stemmen op de boom met volgens hun het meeste talent. Deze heeft ‘gewonnen’! 

Na afloop van de les kan de leerling uitleggen in een presentatie wat voor functies (talenten) een boom heeft voor mensen en de rest van de natuur. 

De Coole boom gaat over de rol van bomen bij het matigen van het (micro)klimaat. Boomwortels zorgen ervoor dat de grond wordt vastgehouden. Bladeren en afgevallen bladeren zorgen ervoor dat er meer vocht in de lucht en in de bodem komt. Bomen geven schaduw en daarmee verkoeling.

Aan het eind van de les weten leerlingen dat in Harderwijk vroeger zandverstuivingen waren en dat deze zijn beplant om dorpen en steden te beschermen tegen het stuivende zand. Ze maken volgens het model van Ontwerpend Leren een ontwerp hoe je bomen kunt planten in de woestijn. Ze presenteren hun ontwerp en vertellen waarom het zou werken.