Centrum voor Natuur en Milieu

BASISONDERWIJS


JAARLIJKS ONTVANGEN DE SCHOLEN HET NIEUWE PROGRAMMA


Reserveren gebeurt digitaal


Hier kunt u makkelijk zien welk materiaal aansluit bij uw methode en groep. Ook kunt u zoeken op trefwoord. Met een eigen inlogcode kunt u de beschikbaarheid controleren en direct reserveren.


Jeugd / jongeren is een belangrijke doelgroep voor De Hortus. Met name voor het basisonderwijs heeft De Hortus een breed scala van mogelijkheden.


Voor het voortgezet onderwijs worden diverse projecten georganiseerd. Hierbij ondersteunen wij de scholen veelal met maatwerk.


Voor de Buitenschoolse Opvang in Harderwijk en regio hebben we een activiteitenaanbod.


Maak gebruik van ons educatief aanbod!


Educatief aanbod en lesmateriaal

Bijen in de buurt

Het Winterlaarzenpad

Buitenles Watertorenweg

Uitslag enquêtte

Download hier documenten


Educatief aanbod en lesmateriaal

De Hortus ontwikkelt, organiseert en coördineert lessen en lesmaterialen op het gebied van natuur, milieu, techniek en gezondheid.

Wij leveren een educatief aanbod dat zowel methodevervangend als methodeondersteunend is.

De lessen en lesmaterialen zijn bedoeld voor alle leeftijdsgroepen binnen het basisonderwijs in de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten.


Voor scholen in gemeente Harderwijk worden buitenlessen georganiseerd. Deze vinden op verschillende locaties plaats: de natuurtuin, de dierenweide, het bos en de molen.

De lessen worden begeleid door natuurschoolgidsen van De Hortus.

Meer informatie over de buitenlessen vindt u in de NMEgids.

Bijen in de buurt

De Hortus Harderwijk is jarig en trakteert!

Alle basisschoolkinderen in Harderwijk krijgen een zakje bijenzaad om thuis te zaaien. Ook de scholen in Harderwijk en de regio ontvangen een pot met bijenzaad om in de omgeving van hun school te zaaien.


Bij dit bijenzaad ontvangen alle scholen het lespakket “Bijen in de buurt”.

In dit lespakket staan tips voor het zaaien, links naar digitaal materiaal over de bij en lesideeën waarmee u samen met de kinderen de bijen kunt helpen. U kunt dit lespakket hier downloaden.

Het Winterlaarzenpad

Een nieuwe buitenles van De Hortus voor groep 6, 7, 8. Met laarzen aan en een verrekijker om hun nek gaan de kinderen onder begeleiding van een natuurschoolgids op pad in het Harderbroek.


Onderweg vertelt de Natuurschool gids over het ontstaan van de omgeving, de begroeiing en vooral over de voorkomende vogels; over de zomer- en wintervogels. De leerlingen gaan met een verrekijker op zoek naar de verschillende vogels.  In de vogel hut zoeken ze met de zoekkaarten op hoe de soorten heten. Door vragen en opdrachten uit het werkboekje leren ze nog meer over de vogels.


Deze buitenles wordt gegeven in Harderbroek: dit gebied ligt vlak buiten Harderwijk, ongeveer 4 km vanuit het centrum. Ook goed op de fiets te bereiken! Het pad kan modderig zijn. Het is verstandig wanneer de leerlingen laarzen aan trekken. Via deze link kunt u de leerkrachtenhandleiding en het werkboekje downloaden.

Buitenles Watertorenweg

De Hortus heeft in samenwerking met de gemeente een lessenserie voor groep 1 t/m 8 ontwikkeld rondom de speeltuin aan de Watertorenweg.

Door verschillende activiteiten ervaren de kinderen de natuur.


Onderwerpen die aan bod komen zijn:

windrichtingen, bomen en struiken, vogels, zintuigen, boomstronken en bodem.


Hier kunt u de buitenles downloaden. Het is een leerkrachtenhandleiding en een zoekkaart voor groep 3-4. Materialen bij de les kunt u zelf verzorgen of lenen bij De Hortus via info@hortusharderwijk.nl of (0341) 42 74 06. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen is er iemand van De Hortus aanwezig.

Uitslag enquête

Aan het begin van 2015 heeft De Hortus een enquête uitgestuurd naar alle scholen in Harderwijk en in de regio's die gebruik maken van ons aanbod.

Hieronder vindt u de uitslag van de enquêtes:

- samenvatting enquête Harderwijk

- samenvatting enquête Regio

Download hier documenten


NME Wijzer, een compleet overzicht van ons lesaanbod op het gebied van natuur, milieu, techniek en duurzaamheid.Digitale bestanden lesproject "In de voetsporen van Wilhelmina"

  • De deelnemende scholen aan het lesproject kunnen de digitale bestanden hier downloaden
  • U krijgt de handleiding met de andere materialen toegestuurd.
    Wilt u de handleiding alvast inzien?
    Klik dan hier
  • Klik hier voor een kaartje met de route naar het excursieterrein.
    (start parkeerplaats Engersteeg)NME aanbod