Centrum voor Natuur en Milieu

PROJECTEN


Boomfeestdag 14 maart 2018

Tijdens Boomfeestdag 2017 heeft Burgemeester Van Schaijk de intentieverklaring ‘One Tree Per Child’ ondertekend. Dit betekent dat gemeente Harderwijk de intentie uitspreekt dat elk kind in zijn basisschoolleeftijd een boom mag planten! Gemeente Harderwijk heeft hiervoor samenwerking gezocht met De Hortus.


Lespakket

De Hortus heeft een Harderwijker Lespakket Boomfeestdag ontwikkeld.
Alle basisscholen uit gemeente Harderwijk hebben zich hiervoor kunnen aanmelden. Komend jaar, maart 2018 doen wel 17 scholen hieraan mee!

Het lespakket wordt medio februari per mail verstuurd naar de scholen.   


Het lespakket bestaat uit 3 leuke lessen:

 • 1 les voor groep 6 over ‘Jouw favoriete boom!’, gericht op bomen in de nabije leefomgeving.
 • 1 les voor groep 7 over ‘Elke boom heeft talent’, een interactieve les over de verschillende talenten van bomen, gericht op Harderwijker bomen!
 • 1 les voor groep 8 over ‘De coole boom!’ over het mondiale duurzame aspect van bomen. Een echte Onderzoek & Ontwerp les, gericht op de 21e -eeuwse vaardigheden.


Deze lessen bestaan uit een inleiding, kern en afsluiting. Wij raden de scholen aan om vóór de voorjaarsvakantie te starten met de inleiding van het lespakket, zodat de lessen voorafgaand aan de buitenactiviteit gegeven zijn.


Buitenactiviteiten voor de aangemelde scholen.

Bij het lespakket organiseren we voor iedere groep een leuke buitenactiviteit. Hiervoor moet u uw groep inschrijven. U kunt zich inschrijven van 8 januari tot 9 februari. Geef je hier op!   


GROEP 6 kan mee met een wandeling met de boswachter. Al struinend door het bos vertelt de boswachter over zijn favoriete boom en nog veel meer! Dus geef je op en loop mee!

 • Wanneer: ma 12, di 13, do 15 of vrij 16 maart 2018
 • Locatie: Speelplek Watertorenweg Harderwijk
 • Tijdsduur: 60 minuten
 • Begeleiding: Zorg voor 2 extra hulpouders
 • Er kunnen 10 groepen meedoen, vol = vol dus wees er snel bij!


GROEP 7 kan mee op beheeractiviteit met de bosbeheerders van gemeente Harderwijk. Trek de handen uit de mouwen en werk mee aan het behoud van het bos. Geef je op en doe mee!

 • Wanneer: ma 12, di 13, do 15 of vrij 16 maart 2018
 • Locatie: Bos nabij Harderwijk, meer info volgt
 • Tijdsduur: 60 minuten
 • Begeleiding: Zorg voor 2 extra hulpouders
 • Er kunnen 10 groepen meedoen, vol = vol dus wees er snel bij!


GROEP 8 wordt uitgenodigd om een boom te planten tijdens Nationale Boomfeestdag 14 maart 2018. Samen met gemeente Harderwijk maken we er een gezellig ochtend van met ontvangst door de Burgemeester, muziek, chocolademelk, leuke activiteiten en uiteraard het planten van een boom! Na inschrijving deelt De Hortus de aangemelde scholen in, en laat jullie weten hoe laat jullie deze ochtend verwacht worden.


Ook combinatiegroepen zijn welkom!

 • Wanneer: woensdag 14 maart 2018  
 • Locatie: Strokelbos Harderwijk.
  Ontvangst bij De Bosschuur, Plaggenweg 2
 • Tijdsduur: c.a. 1 uur en 45 minuten
 • Begeleiding: Zorg voor minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen.
 • Voor alle groepen 8 is er plek!


Voor iedere groep geldt:

 • Inschrijven kan via de digitale NME gids op deze pagina (kijk bij NME aanbod)
 • Inschrijven kan tussen 8 januari en 9 februari 2018
 • Kom bij voorkeur op de fiets. Mocht dit een probleem zijn, dan stelt de gemeente een bus beschikbaar. Geef dit aan bij het inschrijven!

Natuurtuin

De natuurtuin aan het Zeepad in Harderwijk verheugt zich ook dit jaar weer in een groot aantal bezoekers. In dit schooljaar worden weer buitenlessen gegeven. De Harderwijker basisscholen weten dit kleine paradijsje goed te vinden.


44 basisschoolgroepen maken er jaarlijks met veel plezier gebruik van. Zij krijgen hier natuur- en milieueducatie van natuurschoolgidsen van De Hortus. Dikwijls komen de kinderen daarna terug met ouders of grootouders om ook hen te laten zien wat er allemaal te beleven valt. Daarnaast zijn er veel bezoekers vanuit de aangrenzende wijk Stadsweiden.


Vanwege de grote diversiteit aan plantensoorten wordt de natuurtuin nu ook bezocht door bezoekers uit heel Nederland. Talloze soorten planten en dieren hebben hier hun plekje gevonden, waaronder enkele zeldzame soorten. Het hele jaar door is er wel iets te zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Alle zintuigen komen volop aan bod.


Eind 2013 is door de Gemeente en de coördinator van de natuurtuin (Chris Herzog) het overleg hervat n.a.v. de aanleg van de fietsbrug over de A28 en de uitbreiding van de Natuurtuin tot ongeveer één hectare. Dit schept veel kansen die wij graag willen benutten. Wij zijn ons er terdege van bewust dat het hard werken zal zijn om het grote grasveld, waar de uitbreiding zou moeten plaatsvinden, te veranderen in een prachtig Natuur-Beleef-Park. De grove grondwerkzaamheden en het plaatsen van een hek neemt de gemeente Harderwijk voor haar rekening. Sponsoring is welkom.

Doe-pad Watertorenweg

De gemeente Harderwijk heeft De Hortus gevraagd om een bijdrage te leveren aan de educatieve invulling van het natuurspeelterrein Galgenberg aan de Watertorenweg in Harderwijk.


Aanleiding hiervoor is de renovatie van het 30 jaar oude speelterrein met een vernieuwde inrichting met nieuwe speeltoestellen. Rondom het natuurspeelterrein komt een avontuurlijke route te liggen die langs 5 - 6 “pleintjes” loopt. De weggetjes die de pleintjes met elkaar verbinden, kronkelen door het bos. Op ieder pleintje is een activiteit te doen. Soms een educatieve opdracht, soms een speelse, sportieve opdracht.


De Hortus ontwerpt opdrachten voor kinderen die in hun vrije tijd naar de Galgenberg komen en voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Scouting is betrokken bij het inrichten van de pleintjes en leerlingen van het technasium van de RSG Slingerland ontwerpen opdrachten voor middelbare scholieren.


Het resultaat zal zijn een spannend pad met op elk pleintje leuke weetjes en dingen om te doen en op de website van de gemeente voor scholen om te downloaden de route met opdrachten. Halverwege 2014 was het pad klaar voor gebruik.


Dit is een mooi voorbeeld van een prima samenwerking met de gemeente Harderwijk. Graag blijft De Hortus in gesprek over dit soort projecten.

Hulshorster Enk

Stichting tot behoud van de Hulshorsterenk, die een kleinschalig landbouwgebiedje bij Hulshorst beheert, heeft IVN Gelderland gevraagd om een lesbrief voor groep 7/8 te ontwikkelen als aanvulling op een boek dat de stichting over de Hulshorster Enk heeft uitgegeven. IVN heeft De Hortus gevraagd om dit lespakket te maken.