Beleef de seizoenen in onze natuurtuin. Kom je ook?

De Natuurtuin

Vanaf de fietsbrug van en naar Drielanden in Harderwijk zie je onze Natuurtuin aan het Zeepad al liggen. De tuin is vrij toegankelijk.

De Natuurtuin is hét vrijwilligers project van De Hortus. Al meer dan 20 jaar is deze tuin een begrip in Harderwijk. Momenteel maken de meeste Harderwijker basisscholen gebruik van de tuin voor de door De Hortus gecoördineerde buitenlessen.

In 2017 hebben ca 650 leerlingen hier een buitenles gevolgd. Deze lessen worden gegeven door (vrijwillige) natuurschoolgidsen van De Hortus.

Daarnaast wordt de tuin veelvuldig bezocht door wijkbewoners, fotografen, rustgenieters, planten en insectenliefhebbers, spelende kinderen en wandelaars.

Het totaal aantal bezoekers wordt voorzichtig geschat op 10.000 per jaar.

Edwin van der Leij maakt Natuurtuin stories.

Amateurbioloog RIEN VAN DE BOVENKAMP vertelt op een humoristische manier over plantjes, dieren, projecten in de natuurtuin. Regelmatig worden deze filmpjes gemaakt door Edwin van der Leij en op YouTube gezet.

Erg leuk om te bekijken.

In de natuurtuin ervaren en leren de kinderen over onze groene leefomgeving!

De Hortus ziet de Natuurtuin als kans voor maatschappelijk Harderwijk. Niet alleen voor de basisschoolkinderen waarbij doen en beleven voorop staan, maar ook bij inwoners van Harderwijk waarvoor deze natuuromgeving een goede invloed heeft op het sociale vlak. Te denken valt hierbij aan dagbesteding voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt of het bieden van invulling voor maatschappelijke stages.

Voor kinderen is De Natuurtuin een oase van speelnatuur. De Hortus ziet de meerwaarde van deze unieke plek voor de ontwikkeling van het jonge kind, náást de buitenlessen die hier gegeven worden. In de ambitie van de Natuurtuin geven we kinderen graag de kans om deze plek te beleven middels spelen en ontdekken. Er is momenteel een wilgenhut en –tunnel en een speel/ baggersloot.

De tuin wordt onderhouden door een kleine, maar enthousiaste groep vrijwilligers. Er zijn geen vaste inkomsten beschikbaar, wel ontvangen we van de gemeente Harderwijk een beheersvergoeding. Door middel van subsidie en giften kan De Hortus het streven om de natuurtuin in de begroting budgettair neutraal te laten draaien proberen waar te maken.