Boomfeestweek 4 t/m 8 maart 2024.

Boomfeestdag 6 maart 2024.

 

 

De Harderwijker Boomfeestweek.

 

Boomfeestweek hebben we weer groots gevierd van 4 t/m 8 maart 2024 met Boomfeestdag op woensdagmorgen 6 maart 2024.
Met dit jaar presentator en boswachter Tim en een nieuw bomenlied 'Plant een boom'!

Verderop lees je over de activiteiten en een verslag van de groepen 6,7 en 8.

Bomen en bos zijn waardevol
Bomen en bos zijn onmisbaar voor een gezonde omgeving en een gezonde toekomst. De gemeente Harderwijk streeft ernaar om het bos binnen de gemeente verantwoord te beheren en voor toekomstige generaties te behouden. Het college van Burgemeester en Wethouders wil daarom de basisscholen graag betrekken bij het planten van bomen. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen een eigen boom planten tijdens hun basisschooltijd. En daarmee de waarde van bomen leren kennen.

Ieder jaar in maart nodigen we alle groepen 6, 7 en 8 uit van de basisscholen in Harderwijk en Hierden om mee te doen aan de Boomfeestweek. Groep 6 gaat mee met de boswachter het bos in, groep 7 gaat aan de slag met de beheerders en groep 8 gaat bomen planten en doet mee aan de bomen challenge! Ieder jaar weer een groot feest deze Boomfeestweek!

Het Bomenlied 'Plant een Boom'

Welke school heeft gewonnen? ......

 

 

logo-boomfeestdag_2018_Hortus_Harderwijk_natuur_milieu-educatie_SQ_02

Lespakket boomfeestdag Harderwijk

De Hortus heeft samen met Natuur is een Feest een lespakket ‘Boomfeestdag Harderwijk’ ontwikkeld voor groep 6 t/m 8.

Dit digitale lespakket, met voor elke groep een betekenisvolle bomenles, kan de komende jaren in de klas gebruikt worden rondom Boomfeestdag.

Ieder jaar geven we in de weken vóór boomfeestdag een beperkt aantal gastlessen voor de lessen uit het lespakket voor groep 7 en 8! De leerkracht hoeft dan niet zelf deze les te geven.

Hier vind je de lespakketten voor de groepen:
Groep 6.
Groep 7.
Groep 8.

Samen werken we aan een groene leefomgeving voor onze toekomstige generatie

 

Boomfeestdag, groep 8

Groep 8 mag bomen planten!

Het was weer een geweldige Boomfeestdag met muziek, de burgemeester, de wethouder, het planten van de grote bomen en de bomenchallenge! Tijdens de wandeling naar de plantlocatie bestond de bomenchallenge uit het herkennen van bomen, een quiz en het zagen van een plakje boom. We verklappen nog niet welke school heeft gewonnen. De winnende school gaat naar landgoed Schovenhorst in Putten waar ze nog meer te weten komen over bomen en gaan klauteren in de hoge boomtoren!

Speciaal voor de Boomfeestdag heeft Joost Speelman samen met de popschool Harderwijk een bomenlied geschreven en gezongen: 'Plant een Boom' Leerlingen hadden dit lied al op school geoefend en er werd dan ook hard meegezonden.

Dit jaar was presentator en boswachter Tim Hogenbosch erbij! Hij hielp de kinderen met het planten, gaf uitleg waarom we bomen planten en ging natuurlijk met de kinderen op de foto.

 

Op stap met de boswachter,
groep 6

Groepen 6 van de basisscholen gingen deze week met de boswachter op pad.

De leerlingen gingen een boswandeling maken en onderweg vertelde de boswachter van alles over het bos.

Wat is zijn favoriete boom en hebben de leerlingen ook een favoriete boom?

De handen uit de mouwen, groep 7

De leerlingen van groep 7 gingen aan de slag bij De Rietmeen in de Stadsweiden.

De kinderen werden ontvangen door de boswachter van Harderwijk met een korte intro over waarom bomen zo belangrijk zijn voor de natuur en voor ons. Daar aan het werk.

Samen met beheerders van gemeente  Harderwijker en de hulp van De Rietmeen gingen de kinderen de wilgentakken snoeien en een wal hiervan vlechten, er werd gestekt en ze gingen aan de slag om een borrelplank te maken; schuren, boren en mooi maken. De borrelplank ging natuurlijk mee naar huis! En als de stekjes groot genoeg zijn gegroeid worden deze met een volgende boomfeestdag geplant op een locatie.