Project Biodiversiteit

 

In schooljaar 2025-2026 staat
Biodiversiteit op het programma.
Je kunt zelf inplannen wanneer.

 

Biodi-wattes? Biodiversiteit! “Bio” betekent leven en “diversiteit” betekend afwisseling. Dus samen geeft het aan welke verschillende soorten dieren en planten er op aarde leven.

Wij betrekken dit op onze buurt: welke dieren wonen er bij jou in de buurt? En hoeveel planten zijn er? Welke leefomgeving is fijn voor jou, en waar leeft een bepaald dier graag? Hoe meer verschillende soorten, hoe groter de biodiversiteit. Waarom is dat belangrijk?

Bij de onderbouw staat het (onder)zoeken en bekijken van dieren en planten uit de omgeving centraal. Groep 5 en 6 doen onderzoek naar de leefomgeving van bepaalde dieren en groep 7 en 8 gaat opzoek naar het nut van ieder dier en iedere plant. Er is aanbod voor groep 1 t/m 8, dus ook geschikt voor een schoolbreed project.

We zijn nog bezig met het aanbod hiervan, dus het kan zijn dat er nog wat aangepast wordt.

 

 

Reserveren.

Dit project is flexibel in te zetten tijdens het schooljaar 2025-2026. Je kiest zelf een periode van ca. 3 weken waarin je aan de slag wilt met dit thema. De lesmaterialen reserveer je eenvoudig via onze digitale NDE-Gids. Hier boek je ook de gastlessen en excursies. Staat er geen (geschikte) datum bij? Geef bij het inschrijven aan in welke periode je het project gaat doen, dan plannen we de les of excursie in overleg in. Sommige activiteiten zijn niet het gehele jaar beschikbaar. Dit staat dan bij de activiteit vermeld.

Tip: Sluit aan bij de week van de biodiversiteit van 15 t/m 25 mei.

Geef via een mail naar info@hortusharderwijk.nl door dat jullie meedoen met dit project, in welke periode en met welke groepen. Als je jullie opgegeven hebt zijn de materialen, gastlessen en excursies gratis! Het aantal activiteiten en materialen wat wij kunnen aanbieden is beperkt, hierbij geldt vol=vol.

Voor de kleine projecten ontvang je een aparte mail om je op te geven. Hier zal loting plaatsvinden wanneer er te veel opgave is. Schrijf jouw school dus snel in voor de activiteiten. Je kunt je klas gedurende het hele schooljaar opgeven, tot de limiet is behaald.

 

 

Aanbod groep 1 en 2

Kenniskist De Tuin met Stip

Het lieveheersbeestje Stip land in een tuin met alleen maar tegels, dat vindt hij echt niet fijn! Gelukkig wordt de tuin steeds groener gemaakt. Hierdoor komen alle vriendjes van Stip ook in de tuin wonen. Ga met de kinderen op zoek naar Stip en zijn vriendjes en onderzoek het verschil tussen een stenen en een groene omgeving. Maken jullie een stukje schoolplein geschikt voor de kriebelbeestjes?


Zaadbommetjes maken (klein project)

In het voorjaar krijg je als school materialen om met de kinderen zaadbommetjes te maken. Dit zijn bolletjes met zaden, aarde en klei. Door deze uit te gooien in de omgeving krijg je op veel plekken bloemen. En daar komen weer veel beestjes op af! Win – win dus!


Gastles Voorlezen in de klas (15 min)

De Grootouders voor het klimaat komen graag één of meerdere keren in de klas voorlezen uit een boek. In overleg wordt er een boek gekozen passend bij het thema.


Gastles De pop-up tuin

Een gastdocent start met een voorleesverhaal waarin een groene tuin zorgt voor veel verschillende diertjes in de tuin. Er wordt interactief voorgelezen en de kinderen bewegen lekker mee. Dan komt er een tuin in de klas te liggen. Maar dan wel een met alleen maar stenen. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de tuin fijner wordt voor mensen en diertjes? We gaan vergroenen! Zo leren de kinderen waarom groen in de tuin belangrijk is. Als afsluiter planten de kinderen zelf een zaadje.


Excursie In de Fruittuin

Bij de Rietmeen onderzoeken de kinderen welke soorten fruit er groeien in de tuin. Hoe zien de verschillende soorten fruit eruit?  Groeit het aan een struik of een boom? En heel belangrijk: Hoe smaken al die vruchten eigenlijk? Een leuke doe, kijk en ontdek -les!

 

Aanbod groep 3 en 4

Doekist beestjes zoeken

Kijk een lieveheersbeestje! En daar, een Bij! De meeste kinderen zijn gek op het zoeken naar 'beestjes'. Met de doekist 'Beestjes zoeken' gaat u met de kinderen op zoek naar beestjes in de schoolomgeving. De kinderen zoeken o.a. insecten en andere bodemdiertjes. De kist bevat materialen om beestjes te zoeken en te bekijken.  Verder bevat de kist verschillende zoekkaarten en materialen om de beestjes tijdelijk in te bewaren.


Wormen in de klas (klein project)

In het najaar ontvang je alle materialen om in de klas een aantal wormhotels te maken. Super leuk om te zien hoe wormen hun weg vinden in de laagjes zand. Ze nemen het groenafval van boven de grond mee de aarde in en zorgen met hun poep voor een goede vruchtbare grond en een rijk bodemleven. Hierdoor groeien er weer meer soorten planten, waar weer diertjes op af komen.


Voorlezen in de klas (15 min)

De Grootouders voor het klimaat komen graag één of meerdere keren in de klas voorlezen uit een boek wat bij het thema past.


Groen? Doen!

Waarom zou je zorgen voor een groene omgeving? Dat wordt tijdens deze les heel inzichtelijk gemaakt. Na een klassikale inleiding gaan de kinderen in circuitvorm aan de slag met verschillende opdrachten. Ze onderzoeken ze het gedrag van water in een stenen en een groene omgeving, maken ze zaadbommetjes om hun omgeving te vergroenen en nog meer!


Excursie Natuurtuinbingo

Breng een bezoek aan de Natuurtuin! Hier ga je met een bingokaart en een kleurenpalet op zoek naar verschillende soorten dieren en planten.

Aanbod groep 5 en 6

Kenniskist Kluts, over biotopen en biodiversiteit

Oh nee, 8 dieren zijn de kluts kwijt! Ze weten niet meer in wat voor omgeving ze thuis horen, wat ze eten enzovoort. D.m.v. een verhalend ontwerp gaan de kinderen op onderzoek uit en zorgen zo dat het dier weer in de juiste leefomgeving terecht komt.


Zonnebloemwedstrijd (klein project)

Neem het op tegen andere scholen en kweek de hoogste zonnebloem! Je ontvangt alle materialen om zelf binnen zonnebloemen op te kweken. Als ze groot zijn kunnen ze naar buiten. De school met de hoogste zonnebloem wint een leuke prijs.


Gastlessen Biodiversiteit

Alles in de natuur is met elkaar verbonden. Een boom groeit beter als er beestjes in en omheen leven. Dit ervaren de kinderen doormiddel van uitleg, spel en activiteiten.


Gastles Wereld Natuurfonds

Het WNF komt een gastlesgeven over het belang van verschillende diersoorten en over bedreigde diersoorten.


Excursie Bij de Bij

Breng een bezoek aan de natuurtuin. Hier kun je de les Bij de Bij volgen. Je leert veel over de honingbijen en waarom deze belangrijk voor ons zijn. Je mag met de Imker mee de bijenstal in en gaat in de tuin op zoek naar verschillende soorten bijen en andere insecten.

Aanbod groep 7 en 8

Natuurbrigade in actie

Met dit lespakket ga je op onderzoek uit naar de biodiversiteit op jouw schoolplein. Ze leren dat alle dieren en planten in de natuur een functie hebben en dat ze elkaar in evenwicht houden. Is er geen balans dan gaat het mis. Er komt een plaag of er sterft een soort uit. De leerlingen gaan op zoek naar verschillende biotopen (leefomgevingen) op het schoolplein en brengen in kaart welke planten en dieren hier leven.


Maak je eigen ecosysteem (klein project)

Alles in de natuur is met elkaar verbonden. Zo’n gebied met dieren en planten noem je een ecosysteem. Ga aan het werk met een les over ecosystemen en maak je eigen ecosysteem in een pot.


Gastlessen Wereld Natuurfonds

Het WNF geeft een gastles. De kinderen kijken naar hun eigen voetafdruk. Welke invloed heb je zelf op het klimaatprobleem? Daarna bedenken ze zelf een onderzoeksvraag die past binnen het thema klimaatadaptatie.  Zoals wat doet de gemeente Harderwijk aan klimaatadaptatie? Of wat kun je zelf doen om extreem weer in je eigen tuin op te vangen. Ze maken van hun onderzoek een presentatie.


Excursie Vogelexcursie in de winter

Trek je laarzen aan en ga met 2 bevlogen vogelaars op pad in het Harderbroek. Dit gebied zit vol met rietvogels en andere watervogels. Je leert over het ontstaan van het gebied (polder), trek– en standvogels en met een beetje geluk zie je de zeearend nog overvliegen.


Op pad met de boswachter

Ga met de Boswachter van Harderwijk op pad in het Harderwijker bos. Tijdens een wandeling door het bos verteld hij jullie van alles over wat biodiversiteit is, waarom dit belangrijk is en wat een boswachter doet om de biodiversiteit te behouden of te vergroten.