De koolmees tegen de eikenprocessierups

Project eikenprocessierups

Met dit project koppelen we het Morgencollege aan de leerlingen van de basisscholen in Harderwijk. 

Sinds enige jaren is de eikenprocessierups in ons land. Daar is niet iedereen blij mee, de haren van deze rups kunnen jeuk en zelfs brandblaren veroorzaken.

Vandaar dit project: leerlingen van het Morgen college in Harderwijk maken bouwpakketjes voor koolmees nestkastjes. Deze worden door de leerlingen van de basisscholen in Harderwijk in elkaar gezet, en opgepimpt. Tijdens dit project gaan de basisschool leerlingen ook aan de slag met een korte lesbrief.

Daarna worden de nestkastjes in de bomen gehangen nabij de scholen. Hopelijk lokken we hier veel koolmeesjes mee, want koolmeesjes zijn namelijk gek op de larven van de processierups!

 

.

Dit schooljaar weer het project tegen de processierups.  

184 koolmees nestkastjes in het schooljaar 2019-2020.

11 scholen waren direct enthousiast na de mail over dit project voor de groepen 5 en/of 6.
360 leerlingen zijn aan de slag gegaan om samen 184 nestkastjes in elkaar te zetten!

Wouter en SIl van het Morgencollege hebben al deze bouwpakketten gemaakt: meten, zagen, schuren.
Ze zijn er druk mee geweest. Leerlingen van het Morgencollege hebben ook op een paar basisscholen meegeholpen met het inelkaar zetten.

Alle nestkastjes zijn opgehangen in bomen rondom de scholen. Hopelijk lokken we zo veel koolmeesjes en hebben wij geen last van de vervelende jeuk.

Dit schooljaar weer.

Ondanks dat er vorig schooljaar veel nestkastjes zijn opgehangen om de koolmeesjes te lokken, komen ze er toch weer aan: de processierupsen! Dus ook dit schooljaar organiseren we het project rondom de processierups.

14 groepen 5 en 6 van 11 scholen gaan aan de slag. Het zou mooi zijn als rond alle Harderwijker basisscholen de nestkastjes hangen.
In het vroege voorjaar willen we de bouwpakketjes naar de basisscholen in Harderwijk brengen, zodat deze op tijd in elkaar gezet en versierd kunnen worden, en dan ophangen in vooral eikenbomen. Je kunt ook hulp krijgen bij het in elkaar zetten van leerlingen van het Morgencollege.

Hier kun je doorgeven wanneer je hulp wilt bij het in elkaar zetten.